En samhällsorienterad folkhögskola i nordöstra Göteborg med deltagare från hela världen.
Folkhögskolan drivs som externat och har en tydlig mångkulturell profil med ett tydligt fokus på folkbildning och demokrati. Skolan verkar främst i Angered där mer än ungefär hälften av invånarna har ett annat förstaspråk än svenska.
Det är därför naturligt att skolan har blivit en mötesplats för många olika kulturer.Verksamhetens målsättning är att stärka minoriteter och utrikes födda människor samt öka deras inflytande i det svenska samhället. Folkhögskolan har kurser på grundskole- och gymnasienivå, s k allmän kurs, som i sin tur delas upp i klasserna grund, och Gymnasieår 1,2 och 3. Men folkhögskolan erbjuder även en mängd andra kurser, t.ex. Vägen ut via språket (VUVS) där deltagarna kan fördjupa sina kunskaper i samhällsfrågor och svenska språket, svenska från dag ett som ges för att kunna erbjuda deltagarna en meningsfull sysselsättning under asyltiden, och utbildning till barnskötare med interkulturell kompetens.Vi har i våra lokaler på Spadegatan även Yrkeshögskola där man kan läsa till socialpedagog/behandlingspedagog med interkulturell profil. Yrkeshögskolan ger också olika former av uppdragsutbildningar. Kontakta oss gärna för mer information.För utrikes födda som vill lära sig eller bli bättre på att förstå, tala, läsa och skriva svenska har vi också kurser i Svenska för invandrare (SFI) från kurs A till kurs D.
SFI befinner sig på följande ställen: Gårdsten, Bergsjön och Frölunda.Skolan driver också Mångkulturella Montessoriförskolan Victoria, främst för att kunna erbjuda skolans elever barnomsorg i närheten av skolan men alla är välkomna att söka plats för sina barn här.Varför heter skolan Finska folkhögskolan?
Jo, då skolan startade i början av 80-talet bodde många finländare här. Det fanns därför ett behov av en skola nära deras hem, så att de skulle slippa åka långt för att studera. Med tanke på att både personal och deltagare på den tiden var finsktalande, så fick skolan heta Finska folkhögskolan.Idag är behovet av en skola nära hemmet lika starkt som någonsin, även om skolan sedan länge är öppen för alla som vill studera här. Vi heter därför idag Mångkulturella folkhögskolan (en del av Finska folkhögskolan).
Totalt studerar idag drygt 500 personer på skolan. Majoriteten av de som studerar på skolan idag är inte finsktalande, men skolan har estetiska kortkurser som riktar sig särskilt till finsktalande (för närvarande endast keramik).All undervisning på skolan verkar för att främja personlig utveckling, flerspråkighet, interkulturalitet, deltagarinflytande och ge en bred allmänbildning i en miljö där människor från olika länder och med skiftande erfarenheter möts.För de som behöver så finns det handledning på finska, somaliska, kurdiska, arabiska, persiska, ryska, polska, tigrinja och amhariska.