Måldokument

1. Förord 

Folkhögskolor i Norden har i över hundra år bidragit till att vuxna träffas under demokratiska förutsättningar i en lärandemiljö̈ som präglas av respekt för oliktänkande och människors rätt att påverka sina egna livsvillkor och bidra till samhällsutveckling.

Finska folkhögskolan är en rörelsefolkhögskola som startades av finska invandrare i Göteborg för att uppfylla gruppens bildningsbehov. Sedan finska folkhögskolan startade på 1990-talet har mycket förändrats. Verksamhetens profil har gått från att enbart rikta sig till den sverigefinska befolkningen till alla som har bildnings- och utbildningsbehov.

Med utgångspunkt i Statens mål och syften arbetar vi för att folkbildningen ska genomsyra alla verksamhetsgrenarnas arbete i vardagen.  Vårt måldokument är kortfattat för att vi ska kunna ha det som ett levande dokument. Måldokumentet har tagits fram i samverkan med skolans personal.

 

2. Verksamhetens art 

Verksamheten är idag inriktad mot huvudsakligen fem områden:

1. Folkhögskola med allmänna och särskilda kurser.

2. Yrkeshögskola med utbildning till behandlingspedagog.

3. Förskolan med Montessoripedagogik.

4. Svenska för invandrare (SFI).

5.  Projektverksamhet

Vi ser att alla våra verksamhetsgrenar som lika viktiga. Nya verksamhetsgrenar eller arbetsformer kan tillkomma efter samhällets behov.

 

3. Vision

Mångfald är vår styrka! Vi skapar möjligheter tillsammans!

 

4.Värdegrund

Verksamheten utformas enligt grundläggande demokratiska värderingar. Vi står för demokrati i alla dess former.

Alla människor har lika värde. Vi strävar efter ett samhälle där alla ska ha samma möjligheter att påverka samhällsliv och sitt liv. Vi ser att människan är en aktiv och skapande individ,   

  som innehar resurser att värdera och forma sitt liv.

Vi strävar efter ett samhälle som främjar lika rättigheter och möjligheter till alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan

   trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Vi vill genom respekt, gemenskap, samarbete, tydlighet, glädje och tillit främja framtidstro så att våra deltagare kan utvecklas till aktiva medborgare.

Hela verksamheten genomsyras av respekt för de mänskliga rättigheterna.

Vi jobbar aktivt mot kränkande särbehandling i alla former.

 

5. Verksamhetsmål

– Stödja och främja demokratiska värderingar är skolans främsta mål.

– Gemensamt för alla verksamhetsgrenar idag är att jobba interkulturellt och att skapa förutsättningar för ett aktivt deltagande i samhällsliv. Syfte är att deltagarna även utvecklar sin

  självständighet, samarbetsförmåga och utökar självförtroende. Allt detta kan leda till att deltagarna kan påverka samhällslivet, yrkeslivet och privatlivet.

– Utjämna utbildningsklyftor och öka bildningsnivå i samhället och arbeta med deltagare i utsatta områden är en av skolans prioriteringar.

– Öka deltagarnas intresse och engagemang i kulturlivet.

 

År 2028 ska vi 

– vara en folkbildande interkulturell mötesplats

– vara en tydlig och strukturerad organisation som arbetar med demokratiska förhållningssätt

– vara en tillgänglig förskola och skola för alla utifrån diskrimineringsgrunderna

– vara en ekologiskt och socialt hållbar verksamhet

– vara en digital skola med ett mediekritiskt förhållningssätt

Uppdaterad 2024-01-09